Biegunka - wstydliwy kłopot wielu z nas

Biegunka to nieprzyjemny stan, bo nie dość, że boli brzuch to jeszcze te nieustanne wizyty w toalecie. Stolec też nie jest normalny, bo to po prostu rzadka maź, którą trudno utrzymać w brzuchu. To wszystko przez to, że po pojawieniu się uporczywego bulgotania trzeba natychmiast usiąść na desce klozetowej, inaczej może dojść do przykrego incydentu. Biegunka ma to do siebie, że osłabia organizm. Stąd też pojawiają się zawroty głowy, dreszcze i uczucie totalnego rozbicia. Człowiek nie ma sił, aby utrzymać głowę w pozycji pionowej. Wydaje mu się, że cały świat wiruje, a w żołądku ma staw z żabami, bo ciągle słyszy chlupanie. Biegunka zwłaszcza w czasie podróży jest bardzo uciążliwa. Dlatego przed wyjściem z domu warto spakować dodatkową parę spodni lub majtek. Jak to mówią, wypadki chodzą po ludziach i należy się przed tym odpowiednio zabezpieczyć.

O ile niedyspozycję w czasie podróży można tłumaczyć stresem i nerwami, o tyle biegunka w czasie wolnym od pracy jest spowodowana przejedzeniem. To nadmierne spożycie pokarmów i napojów jest najczęstszym źródłem problemu. W wyniku przejedzenia dochodzi do fermentacji niestrawionego pokarmu. Zalega on w jelitach, przez co dochodzi do zatrucia pokarmowego. W czasie biegunki należy dużo odpoczywać. Najlepszym relaksem jest sen. Warto również pić ciepłą, przegotowaną wodę z czajnika. Nie powinno się jej słodzić. Ograniczenie cukru przyspiesza powrót do zdrowia. Należy także wstrzymać się od jedzenia tłustych pokarmów, bo to przecież one są głównym winowajcą.

Jak zatrzymać biegunkę? Jeżeli chcemy korzystać tylko z naturalnych, babcinych metod, to należy zjeść przynajmniej trzy jajka na twardo. Nie wiadomo do końca dlaczego, ale związki w nich zawarte hamują biegunkę. Oczywiście, by były one ugotowane na twardo, muszą spędzić w rondelku więcej niż 5 minut. Dopiero po tym czasie można wyjąć je z wody. Oczywiście wspomniane minuty, należy liczyć od momentu, kiedy zaczną się gotować. Inną potrawą, która powstrzymuje tego rodzaju przypadłość, jest kleik ryżowy. Jego zaletą na pewno nie jest smak ani konsystencja, ale to, że zapobiega dalszym mityngom na kibelku. Łatwo go przyrządzić, bo wystarczy zawartość torebki wsypać do wody i odrobinę poczekać. Po kilku minutach ma się wewnątrz garnka białą, lepiącą się papkę. By ją zjeść, trzeba poczekać, aż wystygnie.

Ostatnia metoda jest najpowszechniejsza, bo to zażycie konkretnego leku przeciw biegunce. W aptekach jest mnóstwo takich specyfików, więc można przebierać do woli. Leki są takie popularne, bo działają najszybciej i nie trzeba zastanawiać się nad tym, jak należy je przygotować. Tabletki zwyczajnie się połyka i czeka, aż zaczną działać. Ich niewątpliwym plusem jest to, że można je wszędzie ze sobą zabrać. Nie ma też problemu z ich kupnem, bo są sprzedawane bez recepty. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, idąc do apteki to, by zabrać ze sobą pieniądze. Nikt ich nam przecież nie odda za darmo. A tłumaczenie się przed aptekarką, iż chcemy leki na biegunkę na kredyt, byłoby naprawdę żenujące.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here