czy ziemniaki są zdrowe?
fot. Pexels.com

Ziemniaki są smaczne pod każdą postacią. Mało kto wie, że oprócz dobrego smaku, zawierają duże ilości prozdrowotnych substancji, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego spożywanie ziemniaków jest dla nas korzystne? 

Przeczytaj też: http://www.jestemprzytobie.pl/ziemniaki-i-ich-wlasciwosci-zdrowotne/

Ziemniaki są zdrowe

Ziemniaki są cenione przez swoje wartości smakowe i odżywcze. To bulwiaste warzywo zawiera w sobie duże ilości błonnika i witamin z grupy B oraz witaminy C, A i E. Są źródłem składników mineralnych – makroelementów takich jak potas, fosfor, wapń, magnez czy sód oraz mikroelementów takich jak jod, żelazo czy cynk. Co ważne, ziemniaki nie tracą swoich wartości odżywczych nawet po poddaniu ich obróbce termicznej. Jakie właściwości prozdrowotne mają te warzywa?

Korzyści z jedzenia ziemniaków

  • Wsparcie dla układu krążenia – warzywo jest źródłem błonnika, dlatego w naturalny sposób obniża poziom złego cholesterolu LDL i działa zapobiegawczo w chorobach serca. 
  • Zdrowe kości – składniki odżywcze zawarte w ziemniakach wpływają na dobry stan kości – zawarte w nich cynk i żelazo stymulują kolagen do wzrostu, a fosfor i wapń stanowią główny budulec kości.
  • Wyregulowane ciśnienie – warzywo jest źródłem składników mineralnych o właściwościach obniżających ciśnienie krwi. 
  • Lek na stany zapalne – cholina zawarta w ziemniakach pomaga tworzyć i utrzymywać prawidłową strukturę komórek. Dzięki niej można kontrolować funkcje mięśniowe oraz działanie serca.
  • Profilaktyka nowotworowa – ziemniaki są źródłem kwasu foliowego, który ma właściwości naprawcze DNA. Co więcej, warzywo posiada dużo przeciwutleniaczy, które stanowią niezawodną ochronę organizmu przed wolnymi rodnikami.
  • Wsparcie dla układu pokarmowego – duża zawartość błonnika wspomaga pracę żołądka i jelit oraz zapobiega uporczywym zaparciom.
  • Skuteczne odchudzanie – ziemniaki mają wysoki indeks sytości, dlatego po ich spożyciu mamy uczucie pełnego żołądka przez dłuższą część dnia.
  • Sposób na odporność – bulwy warzywa są bogate w witaminę C, która działa przeciwwirusowo i świetnie sobie radzi z walką z przeziębieniem i grypą.

Zobacz także: http://www.stazmalzenski.pl/woda-zrodlo-zycia/

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here