Dodatki do posiłków

Sezon letni oraz wczesna jesień są idealnym czasem, aby zrobić przetwory. Warto wykorzystywać produkty, które aktualnie są dostępne w dużych ilościach. Zazwyczaj przekłada się to na ich jakość. Mamy możliwość kupienia znacznie zdrowszych pokarmów w dość niskich cenach. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie takiej sytuacji. Szczególnie jeśli dane owoce i warzywa są już przeceniane. Sprawdzą się wtedy doskonale jako baza do przetworów. Możemy zrobić z nich różnorodne dżemy. Warto testować ciekawe połączenia smaków i tworzyć wiele wariantów. Dzięki temu unikniemy konieczności kupowania przetworów w sklepach. Wykonując je samodzielnie mamy pewność co do składu. Możemy niemal całkowicie wykluczyć konserwanty i barwniki, które często są dodawane przez firmy. Dzięki temu zapewniamy sobie produkty wysokiej jakości, które doskonale wpływają na kondycję organizmu. Da nam to dostęp do zdrowej żywności nawet w trakcie zimy. Kolejną opcją jest wykorzystywanie grzybów. Jesienią mamy szczególnie duży wybór. Możemy kupić je na lokalnym targu lub wybrać się do lasu. Istotne jest jedynie, aby rozpoznawać konkretne gatunki. Niektóre z nich idealnie nadają się do suszenia. Dzięki temu zyskują bardzo bogaty smak. Na ich bazie możemy przygotować zupy oraz wyraziste sałatki. Sprawdzą się również jako składnik farszy. Dostarczają nam minerały wpływające na pracę wszystkich układów. Dzięki temu bez trudu uzupełnimy ewentualne braki i znacznie łatwiej stworzymy zbilansowaną dietę. Powinniśmy wiedzieć również jak zrobic grzyby w occie. Są wtedy idealnie zabezpieczone przed psuciem. Równocześnie niektóre gatunki nadają się głównie do takiego przechowywania. Są to zazwyczaj bardziej wodniste i delikatne rodzaje. Zyskujemy w ten sposób doskonały składnik do sałatek. Mogą stanowić również dodatek do dań obiadowych. Szczególnie jeśli odpowiednio je doprawimy. Inną alternatywą jest mrożenie. Warto robić to szczególnie z grzybami, które wykorzystujemy przy robieniu omletów i jajecznic. Zazwyczaj są to kurki. Nie tracą swoich właściwości i zachowują doskonałą konsystencję. Dzięki temu możemy cieszyć się zdrowymi grzybami nawet w środku zimy. Pozwoli nam to również zaoszczędzić. Poza sezonem produkt ten jest dość drogi. Z tego powodu warto zaopatrywać się jesienią i przechowywać w odpowiedniej formie. Kolejną opcją jest przygotowywanie suszonych owoców. Możemy posługiwać się przy tym specjalnymi urządzeniami, które znacznie ułatwiają ten proces. Sprawdzi się to w późniejszym czasie w deserach oraz zimowych herbatach. Szczególnie często przechowuje się w takiej formie jabłka. Mogą być również zdrowym zamiennikiem czipsów i innych przekąsek. Równie dobrze sprawdzi się to w przypadku śniadań. Możemy dodawać je do owsianek i kasz. Warto jednak zadbać wtedy o inne składniki odżywcze. Owoce dostarczają jedynie węglowodany. Do prawidłowego funkcjonowania potrzebujemy również tłuszczy, które występują w orzechach i nasionach. Całość możemy przygotować na bazie mleka lub jogurtu naturalnego, aby zapewnić białko.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here