Gotowanie w szybkowarze

Szybkowar to nic innego jak szczelny garnek, w którym gotowanie odbywa się na zasadzie wzrostu ciśnienia. Powoduje to, że temperatura wrzenia wody szybko wzrasta, a co za tym idzie – skraca się czas gotowania. Do gotowania w szybkowarze wykorzystywana jest para wodna. Przyrządzanie w nim potraw ma bardzo dużo zalet, ponieważ jest nie tylko szybkie i bardzo proste, ale także oszczędza wodę i prąd (lub gaz). A oprócz tego przygotowane w nim posiłki są lekkostrawne, zachowują swoje wartości odżywcze oraz piękny aromat i kolor.
Mimo, że urządzenie nie wydaje się zbyt skomplikowane, to u wielu z nas nasuwa się pytanie: jak gotować w szybkowarze? Otóż jest to bardzo proste. Do szybkowaru wkładamy wybrane przez nas produkty i podlewamy taką ilością wody, aby nie przekroczyła 2/3 pojemności garnka. Tak wypełniony szybkowar stawiamy na kuchence i podgrzewamy. Podczas podgrzewania wody zacznie ona parować. W dobrze zamkniętym urządzeniu para nie znajdzie ujścia, co spowoduje podniesienie wewnątrz ciśnienia do określonej wartości. Jeśli ta określona wartość zostanie przekroczona, to nadmiar pary wypuszczany jej za pomocą zaworu bezpieczeństwa. Dzięki temu nie dojdzie do rozsadzenia szybkowaru. W takim urządzeniu jak szybkowar potrawy gotują się dużo szybciej niż za pomocą standardowych przyrządów. Dzieje się tak dlatego, ponieważ w szybkowarze dochodzi do wysokiego ciśnienia, po czym następuje szybki wzrost temperatury gotowania. Tak więc gotowanie warzyw takich jak ziemniaków czy marchewek nie zajmie nam więcej niż 8 minut, rosołu 25 minut, zupy 15 minut, pieczeni wołowej 30 minut. Przed gotowaniem w szybkowarze należy pamiętać o tym, aby wszystko co chcemy dodać do naszej potrawy umieścić w garnku na samym początku, ponieważ w trakcie gotowania nie można go otwierać. Po ugotowaniu potrawy nie zaleca się otwierania pokrywy od razu, ponieważ można się poparzyć dużą ilością pary. Najlepiej najpierw uchylić zawór, aby wypuścić jej nadmiar.
Podczas gotowania potraw w szybkowarze warto przestrzegać kilku bardzo istotnych zasad:
– przed pierwszym użyciem przeczytać instrukcję obsługi, ponieważ każdy szybkowar może być inny pod względem konstrukcji, zaworu bezpieczeństwa oraz systemu zamykania i otwierania
– konieczność wymiany uszczelki po roku użytkowania, ponieważ jest to element, który zużywa się w szybkowarze najszybciej, a jest bardzo istotny dla bezpiecznego korzystania z szybkowaru
– nie należy otwierać szybkowaru na siłę, jeśli szybkowar nie chce się otworzyć, to znaczy, że ciśnienie wody jest za wysokie i trzeba je obniżyć
– nie należy przechowywać potraw w szybkowarze, ponieważ może to spowodować korozję urządzenia, a do jedzenia mogą przedostać się związki zawarte w stali nierdzewnej
– nie można myć pokrywy szybkowaru w zmywarce, ponieważ mogą pojawić się na niej uszkodzenia, które nie podlegają reklamacji.
– w szybkowarze nie można przyrządzać potraw na bazie mleka, ponieważ garnek może się zwyczajnie przypalić
– należy unikać gotowania w szybkowarze potraw zawierających alkohol, ponieważ jest to produkt łatwopalny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *