Najczęstszym powodem rozpoczynania diety jest chęć poprawienia swojej sylwetki. Problemy zdrowotne są jednak jeszcze silniejszą motywacją, aby przejść na dietę. Jednym z przykładów takich sytuacji jest konieczność przejścia na dietę autoimmunologiczną.
Czym jest dieta autoimmunologiczna?
Dieta immunologiczna, zwana także protokołem autoimmunologicznym to system żywieniowy, który stosowany jest w celu złagodzenia oddziaływania na organizm chorób autoimmunologicznych, którymi są m.in. cukrzyca, zapalenie tarczycy Hashimoto lub problemy trawienne. Schorzenia te sprawiają, że układ odpornościowy zaczyna atakować własne narządy i tkanki w wyniku problemu z odróżnieniem ciał swoich od obcych. Część przypadków wystąpienia choroby jest spowodowane uwarunkowaniem genetycznym. Wiele osób doświadcza jednak takich problemów z powodu nieodpowiedniego stylu życia, przebytych chorób, przyjmowanych wcześniej lekarstw i wielu innych czynników. Niektóre choroby autoimmunologiczne nie mogą zostać wyleczone w całości. Odpowiednia dieta może jednak znacznie osłabić jej działanie.
Czego nie można jeść na diecie autoimmunologicznej?
Dieta autoimmunologiczna należy do grupy restrykcyjnych diet. Jeśli jednak weźmiemy pod uwagę, jak poważne skutki może nieść niezadbanie o odpowiednie odżywianie w przypadku chorowania na jedno ze schorzeń mających swoją podstawę w nieodpowiednim funkcjonowaniu układu odpornościowego, łatwo możemy dojść do wniosku, że naprawdę warto z niej skorzystać. Będąc na diecie autoimmunologicznej, musimy wykluczyć pewne grupy produktów, do których zaliczają się nawet produkty powszechnie uważane za zdrowe. Przede wszystkim należy wykluczyć: rośliny strączkowe, zboża i pseudo zboża (żyto, pszenica, kukurydza, jęczmień, komosa, ryż, proso, gryka itp.) oraz nabiał. Dieta autoimmunologiczna to system, który ma przynieść wymierne rezultaty, dlatego w odróżnieniu od innych diet nie można sobie pozwolić na żadne odstępstwa od zaleceń. Szczególnie w pierwszej fazie stosowania ważne jest unikanie produktów zawierających gluten oraz stosowania leków przeciwzapalnych.
Jadłospis na diecie autoimmunologicznej
Lista produktów, które należy wyeliminować, często zależy od reakcji organizmu. Istnieją jednak pewne źródła pożywienia, które nie powinny przeszkadzać kuracji z dietą autoimmunologiczną. Zaliczamy do nich przede wszystkim warzywa. Z racji tego, że można jeść je w niemal każdej postaci (choć najlepiej decydować się na surowe lub gotowane) powinny stanowić podstawę diety i główne źródło węglowodanów. Inną grupą produktów, którą można jeść w dużych ilościach, są ryby i skorupiaki. W przypadku owoców również mamy dużo możliwości, jednak powinniśmy wybierać gatunki, które niw zawierają dużo fruktozy. Na diecie autoimmunologicznej można również śmiało spożywać podroby i mięso. Trzeba jednak uważać na ich źródło, ponieważ dodatki dodawane podczas przemysłowej produkcji mogą kolidować z dietą. Musimy również pamiętać o zdrowych tłuszczach, najlepiej w postaci oliwy z oliwek, awokado i oleju kokosowego.
Dieta pudełkowa – dieta autoimmunologiczna
Dieta autoimmunologiczna jest trudna w utrzymaniu bez profesjonalnej pomocy. Źródłem takiego wsparcia może być firma cateringowa oferująca dietę pudełkową. Dzięki dostawom z gotowymi i smacznymi posiłkami znacznie łatwiej utrzymać dietę i poprawić swój stan zdrowia. Największą ilość ofert firm cateringowych w jednym miejscu można znaleźć na stronie Dietly.