Jak oczyścić grzyby?

Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Podgrzybki, borowiki, kurki i maślaki zebrane w lesie spożywamy na bieżąco, albo przygotowujemy do przechowywania. Zbierając grzyby trzeba pamiętać o kilku zasadach, które sprawią, że zebrane dary lasu zjemy ze smakiem i nie będziemy musieli martwić się o dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Na grzybobranie wybieramy się z koszykiem. Unikajmy zbierania ich do toreb z tworzyw sztucznych, gdyż takie grzyby szybko pleśnieją, gniją, a w ich wnętrzu gromadzą się szkodliwe substancje. Zebrane grzyby nie powinny być zbyt długo przechowywane bez wcześniejszej obróbki termicznej. Jeżeli planujemy przygotować z nich posiłek – zróbmy to jak najszybciej. Nie odgrzewajmy też potrawy wielokrotnie. Grzyby można przechowywać w formie suszonej, mrożonej lub marynowane w occie. Tutaj też liczy się czas – zajmijmy się nimi jak najszybciej. Grzyby przyniesione prosto z lasu często są zanieczyszczone mchem, piaskiem i innymi składnikami ściółki. Pojawia się więc pytanie – jak oczyścić grzyby? Zależy to od kilku czynników – przede wszystkim gatunku grzyba oraz jego przeznaczenia. Grzybów przeznaczonych do suszenia pod żadnym pozorem nie myjemy za pomocą wody. Sam grzyb składa się w 80-90% z wody, tak więc jej dodatek utrudni proces suszenia. Grzyby należy oczyścić mechanicznie za pomocą nożyka lub szorstkiej gąbeczki. Następnie grzyby kroi się na niewielkie, równej grubości fragmenty i suszy w przewiewnym miejscu. Można także użyć specjalnej suszarki do grzybów i owoców lub piekarnika. Grzyby suszone moczymy i myjemy dopiero przed przygotowaniem do spożycia. Jeżeli grzyby przeznaczone są do mrożenia na surowo, także nie należy myć ich wodą. Jednak większość grzybów zaleca się obgotować przed zamrożeniem. Takie grzyby można delikatnie umyć wodą, a następnie obgotować przez kilka minut. Podobnie wygląda to w przypadku grzybów marynowanych. Należy je dobrze oczyścić mechanicznie, następnie umyć w wodzie i przed zamarynowaniem gotować przez kilka minut. Grzyby, które spożywamy w formie sosu lub innego dania można śmiało umyć przed przygotowaniem potrawy. Grzyby takie jak podgrzybki, kozaki, kanie, pieczarki czy borowiki można oczyścić bez problemu. Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku maślaków. Jak oczyścić grzyby pokryte klejącą skórką, które są często bardzo brudne? W przypadku maślaków należy pozbyć się skórki za pomocą noża lub podobnego narzędzia. Zbieranie grzybów to świetny sposób na odprężenie w jesienne weekendy, a same grzyby są zdrowe i smaczne. Zbierając je trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach. Zbieramy tylko grzyby, które znamy. W przypadku grzybów blaszkowych istnieje niebezpieczeństwo pomylenia ich z grzybami trującymi, te z hymenoforem rurkowym są bezpieczniejsze. Zbierajmy grzyby młode, ale nie za młode, gdyż takie mogą być trudne do rozpoznania. Duże egzemplarze pozostawmy w lesie – są one często robaczywe i zawierają substancje toksyczne. Pamiętajmy też, aby nie podawać ich dzieciom i osobom o wrażliwych żołądkach, ponieważ są one produktem dość ciężkostrawnym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here